Sunday, August 29, 2010

Manusia...

Maksud firman Allah dala surah al-Insan : 2
" Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan), kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat "

Berasaskan kepada makna perkataan tersebut maksud ayat di atas ialah sesungguhnya Kami (Allah) menciptakan manusia daripada air mani lelaki dan air mani perempuan.
Daripada nutfah inilah Allah menciptakan anggota-anggota yang berlainan , tingkahlaku yang berbeza serta menjadikan lelaki dan perempuan. Daripada nutfah lelaki akan terbentunya saraf, tulang dan fakulti , manakala dari nutfah perempuan akan terbentuknya darah dan daging.

Firman Allah yang bermaksud
" Kemudian Kami mecipta air benih menjadi sebuku darah"
(surah al-mu’minun:14)


surah al-Hajj ayat 5 dan surah al-Mukminun ayat 14
Firman Allah yang bermaksud
"lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging"

Diperingkat ini sudah berlaku pembentukan otak, saraf tunjang, telinga dan anggota-anggota yang lain. Selain itu sistem pernafasan bayi sudah terbentuk.Vilus yang tertanam di dalam otot-otot ibu kini mempunyai saluran darahnya sendiri. Jantung bayi pula mula berdengup. Untuk perkembangan seterusnya, darah mula mengalir dengan lebih banyak lagi kesitu bagi membekalkan oksigen dan pemakanan yang secukupnya. Menjelang tujuh minggu sistem pernafasan bayi mula berfungsi sendiri.

:
"Lalu Kami mengubahkan pula mudghah itu menjadi izam da kemudiannya Kami membalutkan Izam dengan daging"
(al-Mukminun : 14)


Kemudian pada minggu ketujuh terbentuk pula satu sistem yang kompleks. Pada tahap ini perut dan usus , seluruh saraf, otak dan tulang belakang mula terbentuk. Serentak dengan itu sistem pernafasan dan saluran pernafasan dari mulut ke hidung dan juga ke pau-paru mula kelihatan. Begitu juga dengan organ pembiakan, kalenjar, hati, buah pinggang, pundi air kencing dan lain-lain terbentuk dengan lebih sempurna lagi. Kaki dan tangan juga mula tumbuh. Begitu juga mata, telinga dan mulut semakin sempurna. Pada minggu kelapan semuanya telah sempurna dan lengkap.

Kita ni diciptakan dalam yang sangat hina di sisi Allah,tetapi apakah kita ingat penciptaan kita yang ditulis di dalam al-quran?tepuk dada Tanya iman.

Tetapi dalam zaman jahiliyah moden kita semua sering lihat,manusia kebanykanya lupa dengan asal usul mereka,sibuk berhibur,bermaksiat berleluasa,diorang lupa Allah menjadikan kita ni bukan untuk bersukar ria,tetapi ada matlamat tersendiri.
Saya penah diajukan soalan oleh rakan rumah saya…kenapa engkau solat?apa yang engkau dapat dari solat?(yang mengajukan ini adalah seorang islam)
Urmm..sy pun diam sebentar..tedetik kat kat hati saya..’kang teranjang pulak budak ni’..tp dengan kekuatan sabar yang Allah bagi.sy menjawab persoalan dia dengan penuh sabar..sy cakap kat dia’solat adalah satu ibadah yang diwajibkan oleh Allah

Firman allah yang bermaksud:
Dan dirikan oleh kamu akan solat(sembahyang)dan tunaikanlah zakat
(surah al-baqarah ayat :110)


Lepas menerangkan ayat di atas..terdetik pulak hati sy..baek aku cerita pasal penciptaan manusia..mugkin dia nk thu kot mana lar asal dia sebenarnya..

Saya menceritakn kita diciptakan dalam keadaan yang sangat hina di sisi Allah S.W.T,
Firman allah yang bermaksud:

Kemudian kami jadikan ‘pati’ itu(setitis)air benih(air mani)
( Surah al-mu’minun ayat 13)


Ayat ni menjelaskan manusia diciptakan adalah hina di sisi allah..apetah lagi kita umat akhir zaman yang zaman ini penuh dengan fitnah-menfitnah,maksiat dan sebagainya
Ape lagi da paham ke tentang mengapa allah menciptkan kita..urmmm..dia terdiam sebentar..saya menyampuk Allah menciptkan kita supaya beribadah dan patuh pada perintahnya dan meninggalkan larangnya serta mensyukuri nikmat-nikmat yang Allah berikan kepada kita(manusia)
P/s:Mensyukuri nikmat yang ada,janganlar kita sesekali kufur pada Allah S.W.T..wasalam..(hambamu yang berdosa)No comments:

Post a Comment